ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΤΟΥΣ 2025
καλώς ήλθατε!!!
διαφήμιση τριτων-3rd party adverisment
O ΚΩΔΙΚΑΣ DELEHAYE, Ο ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ
Article: About Delehaye codex, Lavriotis code etc
Ο κώδικας Delehaye
Η αναφορά στον κωδικα Delehaye αφορά αναφορά στο βιβλίο Synaxarium ecclesiae Constantinopolitanae e codice Sirmondiano (Brussels, 1902) του Βέλγου Ιησουίτη Hippolyte Delehaye (Antwerp August 19, 1859 - Brussels April 1, 1941). Δείτε σχετικά στην wikipedia
Είναι απο τα πλέον πλήρη αρχικά συναξάρια και αποτελεί αναφορά πολλών άλλων μεταγενέστερων.
Απο την έρευνά μας είδαμε οτι σαν Ελλάδα τώρα αρχίζουμε δειλά να ξεκινάμε να εμπλουτίσουμε την βιβλιογραφία μας σε επίπεδο συναξαριστή με πλήρεις βιογραφίες είτε σαν Αποστολική Διακονία είτε σαν εκδόσεις Ινδικτος κλπ.
Παραμένει βέβαια πάντα επίκαιρο το βιβλίο "Εορτολόγιον" - Κων. Πλατανίτη, εκδ.Αποστολική Διακονία και το "Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας" - Μητροπολίτου Σωφρόνιου Ευστρατιάδη, εκδ.Αποστολική Διακονία.
Εμείς στο δικό μας site εκτός απο τα ανωτέρω βιβλία, βασιζόμαστε και στο εξαιρετικό βιβλίο του κου Χρήστου Τσολακίδη "Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας".
Μετά την πτώση του κομουνισμού και την ραγδαία εξάπλωση του internet έγιναν ευρέως γνωστά και άλλα νέα ονόματα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης κυρίως νεομαρτύρων απο Ρωσσία. Αυτό που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι η θέσπιση ενός πανορθόδοξου εορτολογίου ώστε να ξέρουμε ποιός είναι ποιός και με ποιό βίο.
Σαν άμεσο παράδειγμα του προβλήματος αναφέρω το πάρα πολύ προσεγμένο site Pigi Zois όπου περιλαμβάνονται πάρα πολλά δεδομένα Ορθόδοξου "Ελληνικού" εορτολογίου και το εορτολόγιο του Ρωσσικού Πατριαρχείου όπου οι αναφερόμενοι Αγιοι, Οσιοι κλπ ειναι περισσότεροι απο το "δικό μας" εορτολόγιο. Κάτι τέτοιο κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Εαν κάποιος γνωρίζει περισσότερα θα θέλαμε πάρα πολύ να τα μάθουμε. (σημ. συνεχίζει και ποιό κάτω)
Ο Λαυριωτικός κώδικας και οι λοιποί κώδικες
Η μνήμη του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ αυτοκράτορα του Βυζαντίου αναφέρεται μόνο στον Λαυριωτικό Κώδικα Β4 φ.133, όπου υπάρχει και πλήρη Ακολουθία του με Κανόνες. Τι είναι όμως ο Λαυριωτικός κώδικας ?.
Για να μπορέσουμε να βρούμε πληροφορίες για τον κώδικα αυτόν πήγαμε στην Μονή Βλατάδων στην περιοχη του Επταπυργίου Θεσσαλονίκης όπου υπάρχει το Πατριαρχικό Ιδρυμα Πατερικών Μελετών (τηλ.2310-202301) όπου και υπάρχει μια εκτενής βιβλιοθήκη.
Διαπιστώσαμε οτι για πάρα πολλά χρόνια τα χειρόγραφα όλων των μονών του Αγίου Ορους έχουν καταγραφεί, λεξικογραφηθεί και φωτογραφηθεί σε μικροφίλμ και βρίσκονται στην διάθεση του κάθε ένα απο εμάς να τα δούμε και να τα διαβάσουμε (ασπρόμαυρα).
Το βιβλίο στο οποίο υπάρχουν καταγεγραμένα το σύνολο των χειρογράφων κάθε μονής ονομάζεται "κώδικας" και οτι το βιβλίο εγγράφων της Μονής Αγίας Λαύρας είναι ο "Λαυριωτικός Κώδικας", της Μονής Βατοπεδίου ο "Βατοπεδινός κώδικας" κλπ. Στο Ιδρυμα αυτό έχει γίνει μια πραγματικά εκπληκτική δουλειά.
Ζητήσαμε και είδαμε το μικροφίλμ Β4 όπου στην σελίδα 133 υπήρχε η αναφορά για την μνήμη του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ. Θα μπορούσαμε επίσης να ζητήσουμε να μας φωτοτυπίσουν την σελίδα.
Στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, ξεφυλλίσαμε το βιβλίο "Κώδικας του Delehaye" έκδοσης 1902 ο οποίος ήταν μεταφρασμένος στα Ελληνικά. Οι Ιησουίτες (Χριστιανοί και αυτοί) έκαναν υπέροχη δουλειά με τους Αγίους της Ανατολής και της Δύσης. Μεθοδικά στον κώδικα Delehaye αναφερεται το συναξάρι κάθε μέρας με τον βίο των τιμούμενων Ορθόδοξων Αγίων.
**** τέλος παράθεσης ****
λέξεις για αποδελτίωση: εορτολόγιο, εορτολογιο, ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ, γιορτη, γιορτή, ΓΙΟΡΤΗ, εορτή, εορτη, ΕΟΡΤΗ, συναξαριστής, συναξαριστης, συναξάρι, συναξαρι, γιορτάζει, γιορταζει, γιορτεσ, γιορτέσ, ποιός γιορτάζει, πότε γιορτάζει, ποιος γιορταζει, ποτε γιορταζει, υπολογισμός, κινητές, γιορτές, κινητες, γιορτες, κινητή, γιορτή, κινητη, γιορτη, κινητών, γιορτών, κινητων, γιορτων, ονομαστική, ονομαστικές, ονομαστικη, ονομαστικες, ονομαστικών, ονομαστικων, Πάσχα, Πασχα, αργίες, αργιες, orthodox, greek namedays, name day, pote giortazo, pote giortazei